Las Palmas-Cap Verde-Sao Luis

Las Palmas – Mindelo

Vores ration af henkogt mad.
2 Kg Mahi-Mahi
Farvel til Las Palmas

Vi afgik fra Las Palmas lidt over kl. 16 efter at have toppet op på diesel. Ca. 50 liter har vi udover en tankfuld. ved små 2000 omdrejninger bruger vi mellem 1-1,5 liter i timen, så vi har til mange timer i tilfælde af vindstille. Vi kunne se frem til små 8 dage på det store altanterhav, så vi var spændte men forventningsfulde. Hvad ville turen bringe?
Vi fik den blide side af atlanten fra start, indtil vi kom fri af Gran Canaria, så fik vi med hammeren. Vinden tiltog fra 2-3 ms fra alle retninger til 10-15 ms NØ i løbet af små 5 minutter og her blev den de næste 5-6 dage. Vi gik hele den første nat med storen i 2. reb og kvart udrullet forsejl. 5-7 knob gik det gennem natten. Næste morgen droppede vi storen helt og gik herfra og resten af vejen for kun forsejl i forskellige grader af udrulning afhængig af vindstyrke. På 3. dagen smed vi fiskelinen og i løbet af en lille time havde vi en 2 kg Mahi mahi på krogen. Efter at være blevet foreviget som dokumentation blev den sendt til himmels med resten af vores linie akvavit, filetteret og lagt i citronlage krydret med citron pepper. Muuummmmssss. Ca. 150 meter agten for styrbord så jeg ud af øjenkrogene et kæmpe plask som om der var noget stort der var faldet i vandet. Det adskilte sig meget fra de ellers mange brækkende søer hele vejen rundt. Lige da jeg fokuserede på området kom en kaskelot springende op i sin fulde længde og tyngde for at lande med et kæmpe plask igen lige ved siden af den første. Det næste spektakulære vi så på turen var natten før vi kom til Mindelo. Vi ”badede” i morild og rundt omkring os så det ud som om der blev drysset selvlysende lydløse undervandsbomber ud, og en delfinflok trak lange slanger af morild efter sig langs med båden og på kryds og tværs ind foran. Det var et vildt fantastisk syn. Vi ankom til Mindelo kl. 04 om natten, og blev modtaget af 2 store og meget venlige sorte mænd som havde nattevagten i Marinaen.

Cap Verde-Sao Luis

Så er det jul igen

Hvem har ….. …. på mit hoved?

Stefan og Anne fra Zanzibar, som tog videre til Fernando Noronhja
Ækvatorgave fra Zanziba
Zanzibar og Loa

Efter en lang og dejlig uge i Mindelo på Sao Vicente (Cap Verde) begyndte vi mentalt at bygge op til den ”stooooore” tur over Atlanten. Vi ville afsted på 2017 siden af nytår, så vi smuttede 30. januar ca. kl. 14.30, kurs 230, ingen vind så langsom start. På det første stykke af vejen mellem Sao Vicente og Ilha Sao de Antao havde vi fuld fart på, mellem 8-9 ms. Vi havde rebet storen (2. reb) og rullet genoaen halvt ind. Så vi gik derudaf i fuld fart. Det blev mørkt allerede ved 7.30 tiden, Awesome Orson (vindroret) var indstillet, preventeren var sat og han håndterede herfra sejladsen igennem hele natten. Hele den første uge var præget af vindstyrker på mellem 9-12 ms fra NØ og med en god medløbende strøm kom vi ret hurtigt forud for vores plan som (optmistisk) var at tilbagelægge 120 Nm i døgnet. På udsnit af sporet haved vi en max. SOG på 11,4 knob og gns. SOG (speed over ground) på 5,9 knob. (se skærmprint), helt vildt. Monsterbølger (i vores perspektiv) på 4-5 m gjorde at vi må have surfet nedaf nogle grande eksemplarer for at opnå den warpspeed. Men Loa opførte sig som om hun er beregnet til havsejlads, glat og behændig. Den sidste uge blev vejret lidt mere adstadigt, vinden ihvertfald, den faldt til ca. 5-8 ms med enkelte vindstille perioder. Til gengæld fik vi mere ustadigt vejr med tungt skydække og -regn. På tredie sidste dagen d. 11. januar, krydsede vi ækvator som vi fejrede med resten af Michaels Kraken rom, Roberts Sake og noget mærkeligt likør som Anita havde købt i Mindelo. Vi mærkede tydeligt at vi fik et bump da vi krydsede, og ækvatorstregen så vi tydeligt på overfladen. Det var vist likør?
National Geographic var endnu engang ødsel og vi fik følgeskab i over en time af nogle meget store delfiner (troede først at det var Grindehvaler pga. størrelsen) og tre dage i træk ved sengetid landede en lille sort havfugl med meget alvorlige øjne under sin grå/hvide pande. Hvis der er nogen der kan identificere den, så skriv endelig. Den har svømmehud (lidt svært at se på filmen).
Den sidste dag og nat, prøvede vi at holde farten lidt nede da vi kunne se at vi ville ankomme midt om natten. Det havde vi ikke lyst til pga. tidevandet, og det viste sig at være en god ide, for der var for lavt til at vi kunne komme ind til marinaen da vi rundende pynten. Vi fik talt med Frank (Casa Frankie), som anbefalede os at lægge til ved Ilha do Medo lige ud for Sao Luis. Her lå vi til kl. ca. 14.30 på en bøje hvorefter vi gik mod marinaen. På vejen ind kom Pilot båden ud for at modtage os sammen med Frank og et par af hans venner. Vi blev tudet i land og vi fik en kold pils smidt over som blev nydt med største velbehag, før vi blev guided ind på en fin plads ved siden af en stor barsiliansk ketch med en herlig brasiliansk familie.
Efter at have betrådt jorden, hilst på modtagelseskommiten og drukket et par lokale brasiliaske specialiteter, gik turen direkte til karneval i Sao Luis. Mindblowing.

Gave fra Neptun på “Flyvergrillen”
Vores natlige besøgende i 3 dage
Er der nogen der har et bud?
Rom til ækvator
Max SOG og Avg. SOG på en delstrækning
Rute og track
Ækvator
Ilha medo, hvor vi venter på højvande før vi går ind.
Ilha do Medo udenfor Sao Luis

 

(To be continued……)

Related Images:

16 meninger om “Las Palmas-Cap Verde-Sao Luis”

 1. Hi kurtoganita.
  Fed tur.
  Jeg har et teknisk spørgsmål. Jeg bruger MarineTraffic som jeg synes er lidt bedre end VesselFinder, hvor I stadig ligger syd for Cap Verde. MarineTraffic siger nu at I ligger nord for Sao Luis, men igår fik jeg en mail er sagde at LOA departed from Port KOUROU ANCH 5/2-18 local time 08:16. hvordan kan det være at der er disse afvigelser?
  Ha’ det fortsat rigtigt godt beggeto og god vind/peer

  1. Hej Peer. Vi befinder os i Surinam for tiden, og har lige været på kaiman jagt i junglen et par dage. Vildt fedt. Boede i en lille landsby in the middle of nowhere. Mht. MarineTraffic ? ved jeg ikke mere end dig. Så vidt jeg kan se er vi stadig beliggende lidt nord for Sao Luis. På VesselFinder (en anden ap) er vi stadig ikke opdateret side d. 12. Dec. ? Jeghar ingen ide om hvorfor, vores AIS virker upåklageligt. Ellers er alt vel og vi stortrives på vores begrænsede kvadratmeter. Hils omkring. Alt det bedste. Kurt. Skal hilse fra Anita. ??

 2. Hej igen I to 🙂
  Vi mangler vist lige at fortælle, hvornår vi mere præcist regner med at komme ud:
  Vi kommer til Grenada d. 1. marts og flyver videre til Trinidad d. 9 og hjem derfra d. 17.
  Dvs. vi flyver i modsat retning af, hvad I sejler – men håber at det kan passe med enten det ene eller det andet – og ellers har vi jo en undskyldning for at tage til Cuba om halvandet år 🙂
  Glæder til vi (måske) ses – rigtig god vind indtil da og knus Benny og Bente

 3. Kære i to dejlige mennesker.
  Hvor er vi glade for at høre/ læse om jeres færd og ikke mindst at I er kommet godt over.
  I behøver såmænd ikke at savne de hjemlige breddegrader mrd gråvejr og 2 grader.
  Måske ses vi pludselig i Polynesien i 2020 ….
  Pas nu på jer og nyd hvert minut.
  Godt nytår til jer
  Kh Claus og Gitte ( bluedream)

  1. Kære i to dejlige mennesker.
   Hvor er vi glade for at høre/ læse om jeres færd og ikke mindst at I er kommet godt over.
   I behøver såmænd ikke at savne de hjemlige breddegrader mrd gråvejr og 2 grader.
   Måske ses vi pludselig i Polynesien i 2020 ….
   Pas nu på jer og nyd hvert minut.
   Godt nytår til jer
   Kh Claus og Gitte ( bluedream

   1. Hej Claus og Gitte. Dejligt at høre fra jer. Ja, vi havde en rigtig fin dog til tider udfordrende tur over. Vi var i Sao Luis i små 14 dage, derefter på djævleøen i Fransk Guiana og befinder os nu i Surinam. Vi tager videre mod Tobago og Trinidad om en lille uges tid. Det kunne være hyggeligt at mødes i Polynesien i 2020, jeg tvivler bare på om vi er kommet så langt. Der er stadig så meget at sejle på i Caribien. Men lad os nu se, der kan jo ske så meget.
    Alt det bedste herfra Loa
    Anita og Kurt

 4. Kære Kurt og Anita
  Så dejlig læsning, fantastisk hvad I oplever. Rart at vide I er kommet godt og det vilde hav. Her i lille grå Danmark er det mest opsigtsvækkende en lille rødhals og en flok høns der fik forvildet sig ind i vores have. Rødhalsen har været her et par dage, hønsene fandt selv hjem gennem hækken. Ha det godt, glæder mig til at høre mere om karneval og sambarytmer.
  Knus

 5. Kære Anita og Kurt,
  Dejligt med endnu en herlig beretning fra jeres tur 🙂
  Vi glæder os også til den næste – og til at se, om vi er så heldige at kunne møde hinanden i marts i Grenada eller Trinidad 🙂
  Hyg jer med Fransk Guiana og Surinam – bliver nok lige så fantastisk, som alt det andet I har oplevet!
  Knus fra Benny og Bente

  1. Tak for jeres kommentar. Ja det var sgu en vild oplevelse. Vi tager videre nordpå d. 25. januar og så passer det meget godt med at vi er på Grenada i starten af marts. Men vi skal nok advisere jer henad vejen. Vi er ligesom meteorologer, jo tættere vi er på dagen jo mere troværdige bliver vi ? Vi glæder os til at se jer. Knus fra Anita og Kurt.

   1. Jamen, så er det lige rundt om hjørnet at I drager afsted. Håber I har haft nogle fantastiske dage i Brasilien, og nydt opholdet hos Frank. Kan se I er tagget til karneval, det så festligt ud.
    Sejl pænt og sikkert, og vi ser frem til næste beretning.
    Knus fra Ivan og Annelise

 6. Herlig beretning, selvom jeg ikke fatter en bønne af alt det med reb og knob og sejl ?.
  Fuglen har jeg til gengæld en mening om, det må være en Brown Noddy, i fik selskab af.
  Glæder mig allerede til næste beretning!

  Kærligst Solveig

  1. O hoj Solevej . Ha ha ja det med ” sejlsk ” er et lingo helt for sig selv.
   Skønt at du kunne identificere vores natte ven . Har den normalt ” sin gang ” midt ude på Atlanten ? .
   Kh .

   1. Ja, det har den – og den er kendt for at hvile ud på skibe, når den er kommet vel rigeligt langt fra land ?.

    Og splitte mine bramsejl! – sejlsk er uhyggelig svær at forstå for landkrabber, ja! ?

   2. Splitte mine bramsejl! – hvor har du ret med hensyn til den lingo ?

    – og ja, den søger gerne føde fjernt fra land og er kendt for at snuppe et hvil på skibe eller boreplatforme.

    Kh

 7. Kære Loa sejlere, hjerteligt tillykke med den fine overfart, det er godt navigeret!
  Håber at I fortsat må være så heldige med Atlantsejladserne, nu bliver det kystnært i et stykke tid, god vind.
  Kærlige hilsener fra GipsyAalborg.
  Vi glæder os til at fortsætte turen fra Lissabon til Corfu den 23.04

  1. Hej Bente og Luc. Tak for kommentaren. Fra Sao Luis sejler vi videre mod Fransk Guiana og Surinam. Håber i får en herlig tur i Middelhavet. Kærlig hilsen fra Loa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.